Is er een oorzaak bekend voor ADHD?

By | 26/02/2020

ADHD kenmerkenAls je last hebt van ADHD dan ben je zeker niet de enige, er zijn veel kinderen (en volwassenen) die hier last van hebben. Veel mensen vragen zich af wat nu precies de oorzaak is achter ADHD. Er zijn een aantal mythen over het ontstaan van ADHD.

Oorzaak ADHD is niet bekend

Het lastige aan ADHD is dat er niet een oorzaak bekend is, ze weten dan ook eigenlijk nog niet precies hoe de ADHD tot stand komt bij sommige mensen. In de afgelopen decennia was er een heersende theorie dat bepaalde voedingsmiddelen en suiker het risico op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verhogen. Onderzoekers betwijfelen echter of er een verband bestaat tussen deze stoffen en het gedrag en leervermogen van kinderen. Onderzoek heeft ook de ideeën ontkracht dat hormonen of het vestibulaire systeem (het deel van de hersenen dat het evenwicht beïnvloedt) gerelateerd zijn aan hyperactiviteit of ADHD.

Mythes over ADHD

Misschien wel de meest voorkomende mythe is dat ADHD wordt veroorzaakt door slecht ouderschap of een moeilijke gezinsomgeving. Gebrek aan discipline of te veel televisie, videospelletjes of internetgebruik zouden de oorzaak zijn van de aandoening. Hoewel omgevingsfactoren zoals de opvoeding en stressoren in het gezin van invloed kunnen zijn op de ernst van de symptomen en het niveau van de beperking, veroorzaken ze geen ADHD. De kans is groot dat ADHD iets te maken zal hebben met de dopamine transporters in het brein, echter moet hier nog meer onderzoek naar worden gehouden voordat dit echt helemaal duidelijk zal zijn.