Wat is een mediator nu eigenlijk precies? 

By | 05/03/2020

Als mensen het niet met elkaar eens zijn, dan ontstaat er een conflict. Dat kan in allerlei situaties gebeuren. Bijvoorbeeld in de zakelijke sfeer wanneer een opdrachtgever en opdrachtnemer het niet met elkaar eens zijn, of dat beide partijen de afspraken anders uitleggen.  

Maar het kan ook in de privé sfeer gebeuren. In het geval van een echtscheiding kan dit bijvoorbeeld het geval zijn. In Nederland hebben we natuurlijk altijd de mogelijkheid om bepaalde zaken voor te leggen aan de rechter. Beide partijen dragen dan hun bewijsvoering aan en er zal op basis van de wet worden bepaald wie er nu precies gelijk heeft. Toch willen veel mensen een rechtszaak voorkomen. Daar kan een mediator Amsterdam hulp bij bieden. 

Spanning van een rechtszaak 

Het brengt een hoop spanning met zich mee en de uitkomst is zeker niet gegarandeerd. Daarnaast zitten er aan een rechtszaak ook een hoop kosten verbonden. Alhoewel beide partijen vaak wel een punt hebben, is er in een rechtszaak altijd een winnaar en een verliezer. Door een mediator in te schakelen kan er hopelijk overeenstemming worden bereikt buiten de rechter om.  

Deze persoon is dus een derde die op de hoogte is van de zaak en heeft contact met beide partijen. Het is wel van belang dat beide partijen vertrouwen hebben in deze persoon. Een mediation traject heeft als doel om een schappelijke uitkomst te creëren voor beide partijen, buiten de rechter om. Het kan interessant zijn om hier gebruik van te maken in bepaalde gevallen. Er zijn bepaalde mediation opleidingen die mensen hebben gevolgd om ervoor te zorgen dat men een goede uitkomst kan realiseren. Een mediator inschakelen in Emmen kost geld, maar dit is vaak lager dan het voeren van een rechtszaak.